top of page

5.­Ab­dest


Namaz ibadetinin temel şartı temizliktir. Dinimize göre namaz kılacak kişi bedeninin, giysilerinin ve namaz kılacağı yerin temizliğine önem vermelidir. Kirli bir ortamda, temiz olmayan giysilerle namaz kılmak mümkün değildir. Ayrıca namazdan önce abdest almak gerekir. Abdest almak, namaza hazırlık şartlarından biridir ve farzdır. Bu konuda Kur’an­ı Kerim’de, “Ey ­iman edenler!­ Na­ma­za ­kalk­tı­ğı­nız ­za­man yüz­le­ri­ni­zi, ­dir­sek­le­ri­ni­ze­ kadar ­el­leri­ni­zi ­yı­ka­yın; ­baş­la­rı­nı­zı ­mesh ­edip to­puk­la­ra­ ka­dar­ ayak­la­rı­nı­zı­ yı­kayın...”(Maide-6) buyrulur.

Namazlardan önce abdest almak dinimizin emridir.

Abdestin Farzları:

  • Elleri dirseklerle birlikte yıkamak

  • Yüzü yıkamak

  • Başın dörtte birini mesh etmek

  • Ayakları topuklarla beraber yıkamak

Sevgili Peygamberimizin (s.a.v.) öğrettiği biçimde ve usulüne uygun şekilde abdest şöyle alınır: Eûzü besmele çekilerek Allah rızası için abdest almaya niyet edilir. Eller yıkanıp önce ağız suyla iyice çalkalanır, daha sonra burna su çekilerek burun iyice temizlenir. Alından kulak hizasına ve çene altına kadar yüz yıkanır. Daha sonra sağ ve sol kol dirseklerle beraber yıkanıp temizlenir. Sağ el ıslatılarak başın üst kısmı mesh edilir. 

Peygamberimiz (s.a.v.) ağız ve diş temizliğini misvak kullanarak yapmıştır.

Hanefi mezhebinde başın en az dörtte birinin mesh edilmesi gerekir. Şafii mezhebinde ise başın az da olsa bir miktarının mesh edilmesi yeterlidir. Hanbeli ve Maliki mezhebinde ise başın tamamı mesh edilmelidir.26 Bunun ardından, serçe veya işaret parmaklarıyla kulakların içi, baş parmaklarla da arka kısmı temizlenir. Geri kalan üç parmakla da ense mesh edilir. Önce sağ, sonra sol ayak topuklarla birlikte yıkanır. Böylece abdestin alınışı tamamlanmış olur. Abdest alan kişi, temizbir mekânda, temiz elbiselerle namazını kılabilir, Yüce Allah’a (c.c.) huzurlu bir şekilde ibadet edebilir.

Ab­des­ti ­bo­zan ­ba­zı­ du­rum­lar­ var­dır.­ Bü­yük­ ve­ kü­çük ­tu­va­let­ ihti­ya­cı­nı ­gi­der­mek,­ uyu­mak, ­yel­len­mek,­ ba­yıl­mak­ bun­lar­dan­ baş­lı­ca­la­rı­dır. ­Vücuttan ­çıkan ­ve­ yaralardan­ sızan ­sıvılar­da­ abdestin ­bozulmasına sebep ­olur.  ­Her­han­gi­­ bir­ ne­den­le ab­des­ti­ bo­zu­lan ­ki­şi, ­na­maz­ kı­la­bil­mek­ için­ ye­ni­den ­ab­dest­ al­mak zorunda­dır.
 

“Bir kimse güzelce abdest alırsa geçmiş günahları bağışlanır. Onun namazı ve mescide kadar yürümesi de kazanç sayılır.”
                                                            (Müslim, Taharet, 8.)


“Biriniz öfkelendiği zaman abdest alsın.”
                                                          (Ebu Davud, Edeb, 4.)

  • w-facebook
  • Twitter Clean
  • White Google+ Icon
bottom of page