6. Teyemmüm
Dinimize göre gerekli durumlarda gusletmek ve namazlardan önce abdest almak farzdır. Abdest ve gusül için yeterli miktarda temizsu gerekir. Su bulunmaz ya da hastalık vb. sebeplerle kullanılamazsa bu durumda teyemmüm yapılır. Toprak, kum, tuğla gibi maddelere el sürülerek yapılan teyemmüm, manevi bir temizlenmedir. Teyemmümün yapılışı şöyledir:
Üzerimizde uzun kollu giysi varsa abdestte olduğu gibi kollar dirseklere kadar sıvanır. Eûzübesmele çekilerek ne için teyemmüm yapılacaksa ona niyet edilir. Örneğin “Niyet ettim Allah rızası için teyemmüm almaya.”denir. Ellertemiz toprağa veya toprak cinsinden bir şeye (tuğla,kil,kumvb.) sürülüp silkelenir ve yüz mesh edilir. Bunun ardından eller tekrar toprağa sürülüp silkelenir. Önce sağ, sonra sol kol mesh edilir. Böylece teyemmüm tamamlanmış olur.
Teyemmüm alan kişi, ibadetini rahatça yapabilir. Su bulunur yada suyu rahatça kullanma imkânı doğarsa teyemmüm bozulur. Abdesti bozan her şey, teyemmümün de bozulmasına sebep olur.
Teyemmümün farzı ikidir:
• Niyet etmek
• Elleri toprak veya toprak cinsi bir şeye sürüp yüzü ve kolları mesh etmek
Teyemmüm, dinimizin bizlere sağladığı bir kolaylıktır. “...Su bulamamışsanız temiz toprakla teyemmüm edinde yüzünüzü ve (dirseklere kadar) ellerinizi onunla mesh edin. Allah size her hangi bir güçlük çıkarmak istemez...” (Maide-6) mealindeki ayet de bu gerçeği ifade etmektedir. Gerekli durumlarda teyemmüm yapan bir Müslüman, dinimize göre temizlenmiş olur.
